13 Aralık 2008 Cumartesi

El Clasiconun Hası

BarcelonaBarcelona 2-0 Real MadridR. Madrid

Takip edenler veya tanıyanlar bilir Real Madrid-Barça rekabetinde Los Galácticos tarafındayım ben. Gerçi benim sevdiğim takımdan Casillas ve Raul dışında kimsecikler kalmadı nerdeyse ancak sırf Raul için dahi takibe devam. Ancak 45 dk boyunca Messi'ye atılan sistemli tekmeleri gördükten sonra,2. yarıyı izlemek istemedim.

12 Aralık 2008 Cuma

Edu Dracena

Savunma oyuncusunun kayarak rakibinden top çalmasının miladı yaşım itibarıyla benim için Semih Yuvakuran ile başlar. Bacakları mı uzundu,yoksa zamanın şortlarının el kadar olmasından ötürü müdür bilmiyorum ancak cımbız misali çekerdi yattı mı kanat oyuncusunun ayağına.Semih'i ecnebilerin "sliding tackle" dediği kavramı bana öğrettiği için sevmiştim, Uche'yi ise savunmanın ayakta durularak yapılabileceğini hepimize gösterdiği için.

Edu Dracena ise geçtiğimiz sezon kendi kalesine attığı talihsiz goller sebebiyle onca eleştirilmesine karşın futbolun total oynandığı günümüzde takım arkadaşlarından yeterli desteği aldığı takdirde bir savunma oyuncusunda olması gereken her meziyete sahip üst düzey bir futbolcu.

Ülkemde adettendir.İşler kötü gittiği vakit taraftarında gazıyla takım dağıtılır yenisi yapılır. Fenerbahçe'nin şu anda sahip olduğu en önemli iki değer-Alex'ten sonra- Edu ve Lugano'dur. Birbirini tamamlayan ve beraber oynama alışkanlığını kazanmış bu iki oyuncu her şartta takımda tutulmalıdır.

11 Aralık 2008 Perşembe

Mesaj Kaygısı Maçın Önüne Geçerse

Fenerbahçe 2005-06 sezonunda Az Alkmaar karşısında Uefa kupası rövanş maçına çıkarken takvimler 22 Şubat'ı gösteriyordu. 2-0 öne geçtiği maçta 87'de yediği gol bir üst tura çıkmasını engellemişti. Bir önceki sezon tecrübe kazanan takım 2007-08 Avrupa sezonunu 8 Nisan tarihine kadar taşımış çeyrek final rövanş maçında Stamford Bridge'de Chelsea'ye kaybederek Avrupa arenasını saygı değer bir takım olarak terketmişti. Beklentiler haklı olarak artmışken, yürüyen sistem türlü sebeplerle bozulmuş ve bu sezon Aralık ayının ortasında sessiz sedasız toplanan 2 puanla sahne terk edilmiştir.
Kazanmaktan başka çarenin olmadığı maçta; başkanına,taraftarına,ülke basınına,espanyasına sözün özü cemi cümleye elimdeki malzeme budur kardeşim mesajını veresi gelen yaşlı kurt, Alex'i çıkarıp Ali Bilgin'i alarak cümlemizin hatrını sordu. Sizi bilmem ama bende onun hatrını sormaktan hiç imtina etmedim...

10 Aralık 2008 Çarşamba

Kaptan Kiev'de Emre Evde

Fenerbahçe Kiev deplasmanına Avrupa serüvenini bir sonraki seneye taşımak amacıyla çıkacak bu akşam. Kaptan Alex de Souza'nın maçı olacak benim kanımca. Galibiyetten başka sonucun işe yaramayacağı maç için açtığımız anketin kapanmasına saatler kala bende maçı kazanacağımıza dair his gittikçe kuvvetleniyor.

8 Aralık 2008 Pazartesi

Bayram, bayram olsun...

Kaptan Alex ve Roberto Carlos'un ellerinden, diğer kardeşlerimin yanaklarından öpüyorum. Bayramınız kutlu olsun, bayramın 3. gecesi ise bayramın en güzel gecesi olsun.

Gün Ola Devran Döne


MHK'nin büyük yanlışı

BAZI hakemlerin büyük takımları kollayan yönetimlerinin ligde adaleti sarstığını, yöneticiler arasında söz düellosunu tırmandırdığını, tribün anarşisini körüklediğini ve de en önemlisi futbolumuza uluslararası temaslarda zarar verdiğini yeri geldikçe vurguluyoruz.Bilhassa birkaç üst düzey hakemin eyyamcılıkta başı çektiğini, diğer arkadaşlarına kötü örnek olduklarını, buna rağmen sürekli görev aldıklarını eleştirip, ivedilikle tedbir düşünmeleri için MHK'yi uyarmıştık. İşte bu isimlerden bir tanesi olan Metin Tokat, Galatasaray - Samsunspor maçında alışılmış eyyamcılığını yeniden sahneye koymakta hiç sakınca görmedi. Ama, Tokat dinlendirilmek yerine daha ilk takip eden hafta Şekerspor - Ankaragücü maçında görevlendirilerek adeta ödüllendirildi. Bu uygulama MHK'nin otoritesini sarsan, hakemlerin zihinlerini olumsuz yönde etkileyecek büyük bir yanlıştır. Böyle bir tablonun hakemlere algılattığı mesaj şudur: "Eğer büyük takımları koruma altına alırsanız, medyadan fazla ses çıkmaz, kimsenin başı ağrımaz, siz de sürekli görev alırsınız."Futbolumuzun şu anda en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden bir tanesi, hakem yönetimlerinde büyük takım - küçük takım ayırımı yapmadan standardı tutturmaktır.

Eyyamcıların ismine, cismine bakmadan kızağa çekmek, cesurlara hata da yapsalar görev vermek tek çıkar yoldur. MHK'nin bu reformu yapabilmesi için şartlar müsaittir. Çünkü ellerinde istikrarlı tecrübeliler, yıpranmamış isimler ve de çok sayıda genç yetenekler var. Yeter ki kronikleşmiş hastalık iyi teşhis edilsin ve tedavi etmek için cesaretle üstüne gidilsin.Bir dip notumuz da Hakan Şükür için. Başarılı ve istikrarlı futbolunun yanında, saha içi ve saha dışı efendiliğiyle Hakan Şükür'ün bizde ayrıcalıklı bir yeri var. Ama Trabzon maçından sonra Oğuz Sarvan hakkında verdiği talihsiz beyanata hem şaşırdık, hem de çok üzüldük. Bütün temennimiz, bu yanlışın ilk ve son olmasıdır.


Ömer ÜRÜNDÜL


Arşive bakınırken rastladım yukardaki yazıya. 7 Nisan 1998 tarihinde Milliyet'te yayınlanmış yazının sahibi şu sıralar Tff Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu başkanı. 10 sene uzun zaman. Fikirler elbet değişebilir ancak sözde idealist insanların daha tuturlu olması gerekmez mi?

7 Aralık 2008 Pazar

İstikrardan Yanayız

Yıldırım Demirören 2004 yılından bu yana Bjk'nın kulüp başkanı. Geldiği ilk sezonu tecrübe eksikliği ve kendi sistemini yerleştirmeye çalıştığını varsayarak ihmal ettikten sonra ortaya çıkan rakamlar şu şekilde. 2005-06 sezonuna Çalımbay ile başlayıp Tigana ile devam eden siyah-beyazlılar ligin 14. haftasını 7 galibiyet 4 beraberlik ve 3 mağlubiyetle 25 puanla kapattı. Takip eden sezonu Jean Tigana ile tamamlayan Beşiktaş 14. haftayı 7 galibiyet 4 beraberlik ve 3 mağlubiyetle 25 puanla kapattı.2007-08 sezonuna Ertuğrul Sağlamla başlayan ekip istikrarını muhafaza ederek 14. hafta sonunda aynı puanı aynı galibiyet ve beraberlik sayılarına ulaşarak korudu. Bu sezon ise Erturul'un yerine Mustafa Denizli'yi getirerek kan değişimini sağlayan Demirören'in takımı 14. hafta sonunda ulaşması gereken 25 puana 12. haftada ulaştığı için son iki hafta frene basarak 7 galibiyet 4 beraberlik 3 mağlubiyet rakamlarına sadık kaldı.
Demirören başkanın ellerine sağlık.İniş ve çıkışlara alışık ülke insanına garipte gelse bu tablo, biz istikrardan yanayız.


O G B M A Y AV P
1.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 4 1 21 11 10 31
2.SİVASSPOR 14 8 4 2 24 10 14 28
3.FENERBAHÇE 14 8 2 4 27 17 10 26
4.ANKARASPOR A.Ş. 14 8 2 4 21 11 10 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 24 14 10 25