8 Aralık 2008 Pazartesi

Gün Ola Devran Döne


MHK'nin büyük yanlışı

BAZI hakemlerin büyük takımları kollayan yönetimlerinin ligde adaleti sarstığını, yöneticiler arasında söz düellosunu tırmandırdığını, tribün anarşisini körüklediğini ve de en önemlisi futbolumuza uluslararası temaslarda zarar verdiğini yeri geldikçe vurguluyoruz.Bilhassa birkaç üst düzey hakemin eyyamcılıkta başı çektiğini, diğer arkadaşlarına kötü örnek olduklarını, buna rağmen sürekli görev aldıklarını eleştirip, ivedilikle tedbir düşünmeleri için MHK'yi uyarmıştık. İşte bu isimlerden bir tanesi olan Metin Tokat, Galatasaray - Samsunspor maçında alışılmış eyyamcılığını yeniden sahneye koymakta hiç sakınca görmedi. Ama, Tokat dinlendirilmek yerine daha ilk takip eden hafta Şekerspor - Ankaragücü maçında görevlendirilerek adeta ödüllendirildi. Bu uygulama MHK'nin otoritesini sarsan, hakemlerin zihinlerini olumsuz yönde etkileyecek büyük bir yanlıştır. Böyle bir tablonun hakemlere algılattığı mesaj şudur: "Eğer büyük takımları koruma altına alırsanız, medyadan fazla ses çıkmaz, kimsenin başı ağrımaz, siz de sürekli görev alırsınız."Futbolumuzun şu anda en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden bir tanesi, hakem yönetimlerinde büyük takım - küçük takım ayırımı yapmadan standardı tutturmaktır.

Eyyamcıların ismine, cismine bakmadan kızağa çekmek, cesurlara hata da yapsalar görev vermek tek çıkar yoldur. MHK'nin bu reformu yapabilmesi için şartlar müsaittir. Çünkü ellerinde istikrarlı tecrübeliler, yıpranmamış isimler ve de çok sayıda genç yetenekler var. Yeter ki kronikleşmiş hastalık iyi teşhis edilsin ve tedavi etmek için cesaretle üstüne gidilsin.Bir dip notumuz da Hakan Şükür için. Başarılı ve istikrarlı futbolunun yanında, saha içi ve saha dışı efendiliğiyle Hakan Şükür'ün bizde ayrıcalıklı bir yeri var. Ama Trabzon maçından sonra Oğuz Sarvan hakkında verdiği talihsiz beyanata hem şaşırdık, hem de çok üzüldük. Bütün temennimiz, bu yanlışın ilk ve son olmasıdır.


Ömer ÜRÜNDÜL


Arşive bakınırken rastladım yukardaki yazıya. 7 Nisan 1998 tarihinde Milliyet'te yayınlanmış yazının sahibi şu sıralar Tff Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu başkanı. 10 sene uzun zaman. Fikirler elbet değişebilir ancak sözde idealist insanların daha tuturlu olması gerekmez mi?

Hiç yorum yok: